Sunday, December 26, 2010

Maafkanlah...

Memaafkan orang lain beerti memaafkan diri sendiri,
Hidup terlalu singkat untuk membenci,
sucikanlah hati mencari ilahi...


Selagi kau tidak bahagia dgn kebahagian orng lain.. itu petanda kau sendiri tidak bahagia. Pujuk dirimu bahagia apabila melihat 'musuh-musuhmu' bahagia. Walaupun pernah disakiti sekali, kau akan disakiti berkali-kali jika terus mengenang perbuatan meeka. Dan paling derita, Jika kau merasakan mereka sedang membina istana kebahagian di atas tapak kedukaanmu.

Wahai diri, ingatlah... segala gerak dan laku makhluk adalah dgn izin Allah jua. Jika dtg orng "menghadiahkan" air mata... ALLAH sdg mendidikmu ttg sifat sabar. jgn dilihat manusia yg mnjdi "sebab", lihat dgn mata hati yg ALLAH jua menjadi "musabbabil asbab". Jika kau disakiti oleh dia... DIA sedang mengajarmu erti redha...

Kita bukan malaikatt untuk terus pasrah tanpa terusik oleh calar dan cakar insan. Namun, ada ketika-ketika yang sgt kritikal untuk kita bertahan dan katankan ... tidak ada keadilan yang mutlak didunia ini. Mungkin shj 'penjahat' yg pndai bermuka-muka akn terus dijulang sbgai wira. dan hamba sejati yg mpunyai "hati emas",akan terus dihenyak sebagai tawanan di penjara hiba dan cela.

Bahagualah dgn kebahagian orng lain. terimalah hakikat kita bukan TUHAN yg mencatur rezeki dan nikmat untk hamba-hambanya. jgn kau tanyakan kenapa dia dilebihkan, aku dikurangkan? mengapa dia yg licik dgn gelecek sgala strategik dimenagkan sdg aku yg bersentakan kebenaran dan keserhanaan selalu dikalahkan?

Disini tidak lama. Disana jua tempat berehat segala penat. Kenyakinan terhadap hari kiamat akan menyebabkan kita kuat menghadapi tipuan dunia. Keimanan pada Tuhan akan menimbulkan rasa sabar menghadapi kerenah insan.

belajarlah daripada Nabi Yahya dan Zakaria yg digergaji mati tanpa meliht bunga-bunga kemenangan. belajarlah daripd Sumaiyah dan Yasir yg terbunuh tanpa smpat melihat daulah Islamiah dan empayar Islam berkembang.mereka tidak dapat kemenangan... tetapi mereka tidak hilang ketenangan!

Wahai diriku, mereka (salafusaaleh itu) menjadi 'besar' kerana menghadapi ujian yg 'besar'. Mereka mempertaruhkan Nyawa. paahal aku, kamu dan kita terlalu kecil justeru yg dipertaruhkan cuma harga diri. terasa diri tertipu, dipersenda dan diperkotak katikkan serta tidak dihargai.

Sedarilah, yg tercabar bukan dirimu tetapi keegoanMU.. harga diri mulik kita selamanya. Tidak akan luput dan dpt dicabut oleh orang lain. Jgn bimbng jika tdk dihargai, ttp bmbanglah jika idak berharga. dimata Siapa???Dimata diri sendiri... Namun, ego itulah yg slalu menuntut pengiktirafan dan sanjugan.

Hati yang ego bertuhankan material dan fizikal. Apabila iblis berbicara tntng ketinggian api berbnding tanah sbgai asal usul kejadian dan ukur tara kemulian.. dia memberontak. Berasa Adam dilebihkan. Iblis tidak bahagia dgn kebahagian Adam. Akibat maraj, cemburu, derita dan kecewa, lalu dibujuknya datuk nenek kita (adam & hawa) dgn strategi yg satu ; biar hilang kebahagian manusia. Agar bertempat bersamanya di neraka- derita selama-lamanya.

Wahai diri, beringat-ingtalah akan tipuan syatan pabila kau tidak bahgai dgn kebahagian orng lain. itulah sgt merbahaya. Itulah pintu rasukan syaitan bila kau sendiri mendakap kejahatan warisannya sejak lama.

Wahai diriku..
Mulakan langkah mencari bahagia dengan merasakan bahagia melihat kebahagian orang lain. langkah pertama itu memberi maaf. namun terlalu sukar rasanya untuk memberi maaf. Masih terasa tusukan rasa bagaikan sebuah dendam membara. Masih terngiang-ngiang segala kata nista.

masih terbayang segala tingkah dan perlakuan. Wajah 'orng bersalah' itu terasa begitu menjengkilkan. memberi maaf kepada mereka seolah-olah mengadaikan harga diri.. Ahh... apakah maruah ini terlalu murah yntyk disorong tarik dgn harga yg rendah? dan cukup sakit apabila mengenangkan .. 'musuh-musuh/ itu tersenyum dlm kemenangan.

Namun, itu hanya bisik hati 'besar' ku yg melantunkan suara ego n marah. kesat dan kesumat. tetapi jauh dari dalam diri.. ada suara lain yg bergetar. "hati kecil" yg tidak jemu-jemu mengingatkan. Suara tulus yang mendamaikan gelombang jiwa. Bisik telus yg meredakan amukan rasa. Maafkan.. lupakan, cintakan, sayangkan.... berperang dengan mereka beerti berperang dgn diri sendiri.

pada sebuah persimpangan rasa.. tiba2 hati disapa oleh firman :

"Tolaklah kejahatan dgn sebuah kebaikan. Nescaya engkau akan apati musuhmu akan menjadi seolah2 saudara - Fussilat :34.

Wahai diri, api jgn dilawan dgn pai. nati bakarannya akan mmbkr diri sendiri. menyimpan dendam sama sprti membina sebuah gunung berapi di dlm hati. semakin besar dendam itu, maka semakin sakit hati yg menanggungnya. Musuh2mu terus ketawa.. sedangkan kau sendiri mnderita meneguk bisa.

kini , hatiku tertanya-tanya lagi.. siapaka aku, yng begitu sukar memaafkan? tuan? TUHAN? aku hnya hamba. Sedangkan DIA sang Pencipta itu Maha Pemaaf, maha pengampun, siapa aku yg kerdil & kecil ini untuk terus berdendam ? YA ALLAH.... ampunkanlah aku. Sengaja atau tanpa sengaja sering atau kekadang.. aku terlanjur menumpang hak-Mu. lalu terdetik dlm syahdu ini aku menyeru.. marilah sama-sama kita lalui.. jambatan hati...

(hasil karya : ust Pahrol Mohd Joui- Dimana DIA dihatiku? -)1 comment:

  1. ..Assalam...saya suka buku ni..:)Baru baru beli dan tengah membaca sekarang..nice...:)

    ReplyDelete